Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Oslavy osvobození 2017

muzeum.jpgMěsto Rokycany a Muzeum na demarkační linii pořádá 7.5.2017 oslavy osvobození města Rokycany. Připraven je celodenní program pro dospělé i dětské návštěvníky. Součástí mj. bude bojová ukázka "Demarkační linie - květen 1945", defilé vojenské techniky, ukázky hasičských jednotek, výcviku psů Policie ČR. Samozřejmostí jsou volné prohlídky všech vnitřních i vnějších expozic muzea.

 
7. 5. 2017 | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Vzpomínka na rodinu Václava Stehlíka

znak_csol_barva_maly.jpgVzpomínkový akt u domu železničáře Václava Stehlíka, jehož rodina byla 28. května 1942 vyvražděna za ukrývání parašutistů skupiny Anthropoid.

Rodina Stehlíkových z Rokycan poskytla na přelomu roku 1941 a 1942 úkryt parašutistům výsadku Anthropoid Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi, kteří byli vysláni z Británie, aby spáchali atentát na Heydricha. Gabčík s Kubišem se pak přesunuli do Plzně, kde se skrývali v domě rodiny Králů na rohu ulice Bolevecké a Pod Záhorskem. Stehlíkovi následně poskytli úkryt i dalším parašutistům, kteří seskočili na konci dubna 1942, Ludvíku Cupalovi a Vojtěchu Lukaštíkovi z výsadků Tin a Intransitive. Ti dostali adresu Stehlíkových už v Londýně, stejně jako Gabčík s Kubišem.

 
28. 5. 2017 | Rubrika: 2017 | Komentářů: 0

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky