Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den ČS. obce legionářské

ObrazekOslavy Dne veteránů světových válek mají v Rokycanech již několikaletou tradici. K tradičním oslavám na náměstí v Rokycanech letos prvně přibyla i odpolední část v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech. Celá akce byla pořádána pod hlavičkou Československé obce legionářské a jednoty při vojenském muzeu.

ObrazekOslavy Dne veteránů světových válek mají v Rokycanech již několikaletou tradici. K tradičním oslavám na náměstí v Rokycanech letos prvně přibyla i odpolední část v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech. Celá akce byla pořádána pod hlavičkou Československé obce legionářské a jednoty při vojenském muzeu.

Přípravy začaly již několik týdnů před vlastní akcí. Bylo potřeba vše zajistit - od scénářů ukázek přes účinkující, stravu, ubytování, doprovodný program pro návštěvníky atd. Vlastní akce začala pro nás, jakožto pořadatele, již v pátek stavěním stanů a přípravou prostoru pro ukázky. Samozřejmě stranou nezůstala ani technika - i na té bylo práce dost. V sobotu se začali sjíždět spolupracující kluby - nakonec se sešlo přes 50 účinkujících a celkově se na zajištění akce podílelo zhruba 100 lidí! A pro všechny zajistit stravování je také pořádný výkon - ale jako již obvykle stravovací tým fungoval skvěle. Sobotní odpoledne bylo z velké části vyhrazeno pro nácviky ukázek. Vzhledem k množství lidí a těžké techniky v ukázkách bylo potřeba vše důkladně projít a nacvičit. Chaos by znamenal jen riziko úrazu... Večer zbyla chvíle času na diskuzi a nějaké pivo a pak zavčasu spát!

V neděli byl budíček v 7:00 hodin. Následovala snídaně a pak přípravy na přesun kolony na náměstí v Rokycanech...

 

ObrazekDopoledne na náměstí v Rokycanech

Jako každý rok, i letos se sešli při příležitosti Dne veteránů světových válek na náměstí v Rokycanech veteráni, představitelé města a celá řada oficiálních hostů. A jako obvykle nechyběla  historická i nedávná vojenská techniky.

Techniku jsme na náměstí seřadili zhruba v půl desáté. Slavnostní zahájení bylo 10:30 hodin. Po projevech hostů následovalo položení kytic a věnců k pamětní desce na budově rokycanské radnice.  Po oficiální části jsme ještě nějakou dobu zůstali seřazeni na náměstí, aby si diváci mohli prohlédnout techniku a uniformy. Pak už jsme se museli vrátit do Muzea, abychom stihli zahájení odpolední části...

 

Slavnostní zahájení v Muzeu

Odpolední program byl slavnostně zahájen v půl druhé ve Vojenském muzeu na demarkační linii v Rokycanech. Přítomní hosté a uniformovaní účinkující nastoupili a následovalo slavnostní položení věnců k pomníkům. Pak už nic nebránilo zahájení hlavního programu...

 

ObrazekHistorická ukázka "Září 1938"

Ukázka měla za cíl přiblížit události z podzimu roku 1938 a zároveň divákům ukázat dobové uniformy, zbraně a historickou techniku. Scénář se v základních rysech držel skutečných událostí.

Na hranicích v té době docházelo k mnoha drobným incidentům vyvolaným skupinkami německých obyvatel. Četnictvo zpočátku situaci zvládalo, ale později došlo k ozbrojenému napadení a posádka stanice utrpěla značné ztráty, a to i přes rychlý příjezd posil. Na pomoc byla povolána armáda a teprve ta zajistila na hranici obnovení pořádku. Pak ale následoval Mnichov a naši vojáci museli hranici se slzami v očích opustit...

 

Defilé současné a historické techniky

Defilé bylo koncipováno tak, aby diváci mohli vidět zajímavou techniku nejen v expozici Muzea, ale i v terénu. Zejména těžká technika je vždy pro diváky velkým lákadlem.
Pro nás, účinkující, to byl samozřejmě časový prostor na ustrojení a přípravu další ukázky...

 

ObrazekBojová ukázka "Přepadení humanitárního konvoje"

Druhá bojová ukázka byla z nedávné minulosti. Už jako samozřejmost bereme účast vojáků Armády ČR v zahraničních misích. A právě při jedné z nich mohlo dojít k podobnému incidentu.

Blíže neurčená teroristická organizace vyčkává na příjezd humanitárního konvoje. Konvoj se pomalu blíží... Těsně před velitelským vozidlem dochází k výbuchu nálože a poškození komunikace. Teroristé napadají konvoj. Vojáci se však brání a na pomoc jim přijíždí další jednotka v BVP. Ale i na straně teroristů přijíždějí další muži v obrněném transportéru. Na obou stranách padají výstřely. Teprve příjezd tanku T-55 odráží útok teroristů. Mostní automobil staví provizorní přejezd přes poškozenou komunikaci a celý konvoj pokračuje dál...

 

ObrazekBěhem odpoledne měli diváci nejen možnost zajímavě strávit čas, ale také si připomenout okamžiky z naší historie. Zejména mladým je dnes potřeba neustále připomínat hrůzy válek a to, že naše vlast vždy měla a stále má hrdiny, kteří neváhali za svobodu vlasti nasadit i vlastní život. A to se nám snad povedlo. A soudě podle reakce více, než dvou tisícovek diváků to nebylo zbytečné...

I když se jednalo v podstatě o první akci tohoto druhu v Rokycanech, věříme, že další ročníky budou následovat. A pokud se nám podaří je podaří zorganizovat alespoň tak, jako letos, bude to rozhodně divácky velice zajímavé.

 

Gaston

 

Náhledy fotografií ze složky Den ČS. obce legionářské

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gaston - Další fotky

http://2rct.valka.cz/galerie%20Rokycany_2008.html

Gaston - Fotky

http://kaufner.webz.cz/fotogal_den_csol_2008.php

Gaston - Video

A ještě krátké video, opět od 1. pěší roty...
Odkaz: http://www.stream.cz/video/153/183572-121-pesi-rota-34-peacemaker-34

Gaston - Článek o akci

Na stránkách 1. pěší roty strážního praporu AZ AČR je krátký článek o akci...
Odkaz: http://www.aktivnizaloha.cz/view.php?cisloclanku=2008110001

Reny - ???

Zkusíme.Přijedeme,uvidíme.Tak se těšíme v listopadu.Cheb