Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den pozemního vojska - Bahna 2008

ObrazekI tento rok se již po 19. konala ve VVP Jince největší akce svého druhu v Evropě - BAHNA 2008. Jedinečnost této akce tkví v jinde nevídaném propojení moderní a vojensko-historické části. Hlavním organizátorem akce byla Armáda České republiky a Nadace pozemního vojska...

I tento rok se již po 19. konala ve VVP Jince největší akce svého druhu v Evropě - BAHNA 2008. Jedinečnost této akce tkví v jinde nevídaném propojení moderní a vojensko-historické části. Hlavním organizátorem akce byla Armáda České republiky a Nadace pozemního vojska. Hlavním partnerem vojensko-historické části byla Československá obec legionářská, a tak přijela i početná delegace v čele s předsedou ČsOL bratrem MUDr. Budínským. Armádní část v důsledku snižování výdajů nebyla tak velkolepá, jak v letech minulých, zato vojensko-historická část byla větší, než kdykoli předtím. Ve čtyřech historických ukázkách se připomněly významná "kulatá" výročí především se zaměřením na osudové osmičky našich dějin. "Všechno, co zde můžete vidět, je výsledek celoroční práce stovek vojáků a nadšenců z  jednoty ČsOL v Rokycanech, Klubu Vojenského muzea na demarkační linii v Rokycanech a ostatních klubů vojenské historie" říká duchovní otec akce bratr František Koch. A bylo se na co dívat.

 

ObrazekAkci tradičně zahájil dělostřeleckou salvou velitel Společných sil AČR generál Halaška a v úvodu přednesl krátký projev i předseda ČsOL bratr Budínský, který zdůraznil, že Československá obec legionářská je nositelem tradic z nichž vzešla samostatná Československá republika a současná obec využívá každé příležitosti k šíření a propagaci těchto tradic. Následoval výsadek parašutistů a velké defilé vojensko-historické techniky. Diváci mohli vidět repliku československého obrněného automobilu Tatra vz. 30, štábní automobil Škoda Superb, tanky T-34, samohybné dělo SU-100, repliku německého tanku TIGER a velký počet obrněných transportérů, osobních i nákladních vozidel původem z 2. světové války i z výzbroje ČSLA. Po mohutné vojensko-historické přehlídce následovalo defilé moderní techniky AČR. Bohužel se tohoto ročníku nezúčastnila žádná z ostatních armád NATO, tak jako v letech minulých.

 

ObrazekPak už následovala první vojensko-historická ukázka nazvaná ITÁLIE 1918. " Při tomto omezeném prostoru jsme se rozhodli nepouštět se do velkých pozičních bojů, které by nevyzněly realisticky, ale chtěli jsme připomenout boje čs. legionářů v Itálii, které jsou často opomíjeny," uvádí ukázku bratr Milan Mojžíš autor scénáře a režisér ukázky. "První částí ukázky byl letecký souboj mezi replikami letadel z 1. světové války, druhou pak boj mezi hlídkou československých legionářů a německo-rakouskou jednotkou" pokračuje bratr Mojžíš. Zejména letecký souboj byl opravdu strhující a divácky velmi atraktivní. V ukázce došlo i k popravě zajatých legionářů rakouskými vojáky, abychom připomněli desítky popravených legionářů z doby bojů za naši samostatnost před 90.lety. Ukázka končila vznikem ČSR, vyhlášením příměří a rozpadem vojsk centrálních mocností.

 

ObrazekV pořadí druhá historická ukázka ROK 1968 připomínala divákům pohled do historie, kterou většina z nich přímo zažila a to okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy. Tyto události byly připomenuty historickou vojenskou technikou armád států Varšavské smlouvy a dobovým vysíláním rozhlasu včetně typických písní, které zaznívaly v roce 1968.

 

Po této ukázce následovala prezentace Policie ČR a armádních ženistů a hned po krátké pauze následovala již téměř tradiční ukázka ZÁŘÍ 1938 připomínající boje na podzim roku 1938 mezi  ordnery a československou státní mocí. Povstání henleinovců se podařilo zlomit až povoláním armády do hraničního pásma. Po přijetí Mnichovské dohody však následovalo vyklizení pohraničí a obsazení území německým Wehrmachtem.

 

Zlatým hřebem programu byla hodinu trvající kombinovaná ukázka Společných sil AČR. Diváci viděli i útoky na pozemní cíle v podaní letadel L-159 ALCA, JAS-39 GRIPEN a vrtulníků Mi 24 a útok mechanizovaných jednotek na postavení nepřítele. Tankové síly Armády České republiky zde na výbornou zastupovali příslušníci 1.tankové roty Aktivních záloh "Československých legií".

 

ObrazekV pořadí čtvrtou a poslední vojensko-historickou ukázkou byla tanková bitva nazvaná KYJEV 1943 u příležitosti 65. výročí této bitvy, kde se do historie zlatým písmem zapsali tankisté československé brigády v SSSR.  Poslední výstřely 19. ročníku  BAHEN už mířily jenom do vzduchu, když sovětští a českoslovenští vojáci společně slavili obklíčení a zničení německých vojsk.

 

Následoval už jenom nástup všech zúčastněných jednotek za přítomnosti generála Halašky, který všem poděkoval za bezchybně zorganizovanou akci a přislíbil i pořádání jubilejního 20.ročníku v příštím roce.

 

Mišan

Obecně o akci Bahna

 

Náhledy fotografií ze složky Bahna 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kaufi - Záznam z Bahen 2008

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/31.07.2008/208411034000209-15:10-2-bahna-2008-dokumentarni-mozaika.html

Gaston - Výborně!

To ses ani nechlubil, že umíš tak hezky psát... :-) Tak Tě vítám mezi dopisovatele do kroniky! Hned to zpracuju do grafické podoby a založím do kroniky...