Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 66. výročí osvobození

Hlavní oslavy 66. výročí osvobození Československa a konce 2. světové války proběhnou letos  v sobotu 7. května 2011.den-veteranu-rokycany-(02).JPG

 

den-veteranu-rokycany-(02).JPGOslavy osvobození budou zahájeny 10:30 hodin na Masarykově náměstí projevy starosty města Rokycany Vladimírem Šmolíkem a místopředsedy Československé obce legionářské Jindřichem Sittou, Oficiální části oslav se zúčastní zástupci Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Velvyslanectví Ruské federace v Praze, Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Generálního konzulátu Ruské federace v Karlových Varech, zástupců Armády České republiky, Plzeňského kraje, Československé obce legionářské a Svazu českých veteránů, Českého svazu bojovníků za svobodu, vnuka legendárního amerického generála Pattona George Watterse Pattona, amerických veteránů z organizace Veterans of Foreign Wars, ředitele Památníku Lidice a další.
Přibližně v 10.50 hodin dojde v ulici Míru k položení věnců u pamětní desky nadporučíka Josefa Strankmüllera, která byla odhalena vloni u příležitosti oslav 65. výročí konce 2. světové války.
Po tomto pietním aktu následuje pokládání věnců na náměstí 5. května u nádraží ČD u pomníku obětem fašismu. V roce 2000 byl pomník zrekonstruován a doplněn čtyřmi deskami se jmény popravených a umučených občanů (celkem 141). K pomníku byla ve třech nábojnicích uložena prsť z bojišť druhé světové války na Dukelském průsmyku, z koncentračního tábora Osvětimi a ze hřbitova Pinner severozápadně od Londýna, kde je právě pochovaný nadporučík Josef Strankmüller.
Další zastávkou je pomník na demarkační linii v Borku, kde došlo k setkání koaličních vojsk americké a sovětské armády.

 

Od 14 hodin pomyslnou štafetu přebírá Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, kde budou k vidění ukázky jízdy vojenské historické techniky. Vedle toho zde budou oficiálně otevřeny nově a rozšířené výstavní expozice. Projekt NIKDO NEMÁ PRÁVO ZAPOMENOUT je unikátním zpracováním období 1930 - 1945 v Československu prostřednictvím multimediálních expozic, diorámy a trojrozměrných exponátů.

 

Dopolední program:
10:30 - slavnostní projevy na Masarykově náměstí, kladení věnců
10:50 - kladení věnců u pamětní desky nadporučíka Josefa Strankmüllera
11:10 - kladení věnců na Náměstí 5. května
11:30 - kladení věnců na demarkační linii v Borku

Odpolední program v Muzeu na demarkační linii:

14:00 - zahájení, pietní akt (otevření nových expozic, křest DVD pro výuku novodobých dějin projektu Nikdo nemá právo zapomenout!)
15:00 - bojová ukázka historických událostí - květen 1945
16:00 - ukázka činnosti Policie České republiky
17:00 - jízdy těžké bojové techniky v terénu
17:30 - ukázka sportovního výcviku psů
18:00 - cimbálová muzika ONDRÁŠ

V areálu muzea je připraven doprovodný program pro děti.

Odjezdy autobusů: 13:00 a 13:30 z autobusového nádraží (zdarma)

Vstupné do areálu muzea:
děti 6-15 let, důchodci, ZTP: 30,- Kč
dospělí: 50,- Kč
rodinné vstupné: 120,- Kč

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Oslavy 66. výročí osvobození

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář