Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní akt k 70. výročí obětí Heydrichiády

Dne 18.6.2012 v 17:30 se uskuteční u pamětní desky na domě v ulici Pod Záhorskem 1 v Plzni pietní akt k uctění památky obětí Heydrichiády.

Dne 18.6.2012 v 17:30 se uskuteční u pamětní desky na domě v ulici Pod Záhorskem 1 v Plzni pietní akt k uctění památky rodiny policejního inspektora Václava Krále, který byl umučen v koncentračním táboře Mauthausen za přechovávání parašutistů skupiny Anthropoid - Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.

Pietního aktu se budou účastnit i členové našeho klubu v dobových uniformách.

 

 

 

Jozef GABČÍK     Jan KUBIŠ

 

ATENTÁT NA HEYDRICHA

       Dne 27. května 1942 provedli z Londýna vyslaní parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora, generála policie a jednotek SS, šéfa gestapa a jednoho z hlavních strůjců genocidy Židů, Reinharda Heydricha. Ten byl při jízdě z jeho sídla v zámku v Panenských Břežanech na Pražský hrad v zatáčce pod libeňskou Vychovatelnou těžce poraněn a 4. června na následky zranění zemřel. O aktu odplaty na zastupujícím říšském protektorovi, který po nástupu do své funkce v Protektorátu Čechy a Morava dne 27. září 1941 rozpoutal brutální teror, rozhodlo naše londýnské exilové vedení. Na tento úkol byly připraveny osádky tří desantů. 

       J. Gabčík a J. Kubiš ze skupiny Anthropoid měli být shozeni v noci z 29. na 30. prosince 1941 v prostoru mezi obcemi Ejpovice a Kyšice na tzv. Pohodnici. Pro nepřízeň počasí však parašutisté přistáli východně od Prahy u obce Nehvizdy. Protože však měli plzeňské doklady a také zdejší kontaktní adresy na nichž měli hledat pomoc, přesunuli se, byť se značnými obtížemi, na Plzeňsko. 

       První úkryt nalezli parašutisté u Václava Stehlíka, železničního penzisty v Rokycanech na Pražském předměstí. V druhé polovině května 1942, kdy se zde parašutisté již neukrývali, udal Stehlíkův zeď František Mareška po hádce se svým tchánem Václava Stehlíka, že přechovával na půdě parašutisty. Celá rodina byla zatčena, včetně onoho udavače a jeho nešťastné manželky. Druhý den po jejich zatčení došlo k atentátu na R. Heydricha. Dne 28. května byla celá Stehlíkova rodina, kromě dvou malých dětí, o kterých gestapo nevědělo, na střelnici v Plzni Lobzích postřílena.

       Další úkryt nalezli Gabčík s Kubišem u inspektora tajné policie Václava Krále. Ten opatřil oběma parašutistům občanské průkazy a pracovní knížky pod falešnými jmény. Ukrýval je střídavě ve svém bytě v ulici Pod Záhorskem 1 a v chatě E 1301 za radobyčickým mlýnem. Dále se v Plzni ukrývali členové skupiny Out Distance Adolf Opálka a Karel Čurda, kteří našli ubytování u obchodníka Vojtěcha Kučery v Resslově 2 a u vdovy Aloisie Hrdličkové v Klatovské 78. Parašutistům obětavě pomáhal též policista Jan Bejvl. Po zradě K. Čurdy, který se 16. června 1942 dobrovolně přihlásil na pražském gestapu, byly rodiny Václava Krále, Vojtěcha Kučery, Jana Bejvla a Aloisie Hrdličkové pozatýkány a v září vyvražděny. Na domě Pod Záhorskem 1 oběť rodiny Královy připomíná pamětní deska.

Autor textu: Stanislav Bukovský, ČSBS

 

Text pamětní desky na domě

V TOMTO DOMĚ, V RODINĚ POLICEJNÍHO INSPEKTORA VÁCLAVA KRÁLE, NALEZLI PO NOČNÍM SESKOKU ZE DNE 29. PROSINCE 1941 SVŮJ PRVNÍ DLOUHODOBÝ ÚKRYT ČS. VOJÁCI – PARAŠUTISTÉ SKUPINY ANTHROPOID Z LONDÝNA ROTMISTŘI JOZEF GABČÍK A JAN KUBIŠ, POVĚŘENI ÚKOLEM ODSTRANIT KATA ČESKÉHO NÁRODA ZASTUPUJÍCÍHO ŘÍŠSKÉHO PROTEKTORA V ČECHÁCH A NA MORAVĚ, GENERÁLA POLICIE SS-OBERGRUPPENFÜHRERA REINHARDA HEYDRICHA. ZA PŘECHOVÁVÁNÍ NÁRODNÍCH MSTITELŮ BYLA RODINA VÁCLAVA A PAVLY KRÁLOVÝCH I SE SEDMNÁCTILETOU DCEROU HELENKOU KRÁLOVOU UMUČENA NACISTY DNE 24. ŘÍJNA 1942 V KT MAUTHAUSEN.