Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na Jiřího Potůčka - Tolara

jiri_potucek.jpg

Tradiční vzpomínková akce k uctění památky parašutisty Jiřího Potůčka, člena paraskupiny SILVER A.

Potůček vyrůstal v obci Břasy, a právě proto proběhne akce k výročí jeho narození (i smrti) zde. Akce zahrnuje pietní akt u pomníku parašutisty před budovou obecního úřadu v obci Břasy, položení květin a projevy přítomných hostů. 

Tradiční vzpomínková akce k uctění památky parašutisty Jiřího Potůčka, člena paraskupiny SILVER A.

Potůček vyrůstal v obci Břasy, a právě proto proběhne akce k výročí jeho narození (i smrti) zde. Akce zahrnuje pietní akt u pomníku parašutisty před budovou obecního úřadu v obci Břasy, položení květin a projevy přítomných hostů.

Akce se koná 13.7.2013 od 10:20 hodin.

 

Stručný životopis parašutisty Jiřího Potůčka-Tolara

Jiří Potůček Tolar

Narozen 12. července 1919 v Brunecku (Itálie), ale vyrůstal ve Vranově (dnešní Břasy) u Rokycan. Po kursu oboru obuvník-gumař nastoupil do učení k firmě Baťa ve Zlíně. Zde se mu velice dařilo a pro svou znalost cizích jazyků byl roku 1938 vyslán jako instruktor do baťovské filiálky v Jugoslávii. Zde se také rozhodl pro vstup do odboje. Do Zahraniční československé armády ve Francii vstoupil 14. ledna 1940. V hodnosti vojína byl přidělen k telegrafní rotě. Po pádu Francie se lodí Ville de Liége přeplavil do Velké Británie a 26. června 1940 byl zařazen ke štábní rotě 1.československé smíšené brigády. V říjnu byl pak povýšen na svobodníka u telegrafní čety štábní roty. V té době se dobrovolně přihlásil ke speciálnímu parašutistickému výcviku pro výsadky na území Protektorátu Čechy a Morava. Pro své vynikající výsledky byl vybrán jako radiotelegrafista paradesantu SILVER A. Spolu s ním tento výsadek tvořili ještě nadporučík Alfréd Bartoš (velitel) a rotmistr Josef Valčík. Mezi jejich úkoly patřila zpravodajská činnost na protektorátním území, zajištění zázemí pro nově přicházející výsadky, kontakt se škp. Morávkem a pravidelné udržování rádiového spojení s Londýnem.
 
O půlnoci z 28. na 29. prosince 1941 skupina seskočila poblíž obce Senice u Poděbrad. S pomocí lidí z Pardubic, napojených na domácí odbojové organizace, získali výsadkáři nové falešné identity a civilní zaměstnání. Potůčkovo konspirační jméno bylo Alois Tolar. Z kamenolomu Hluboká poblíž obce Ležáky udržoval rádiové spojení s Anglií pomocí své radiostanice „Libuše“. Poprvé se mu to povedlo již 15. ledna 1942. Ale pro neustálé nebezpečí zaměření vysílačky se musel několikráte přesouvat. Zprávy, které předával Vojenské rádiové ústředně v Londýně byly nesmírně cenné.
 
Avšak po počátečních úspěších postihla skupinu SILVER A katastrofa. Rtm. Valčík, který se podílel na atentátu na Reinharda Heydricha, byl nucen spáchat sebevraždu v kryptě pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje a npor. Bartoš byl odhalen Gestapem a po honičce v ulicích Pardubic si i on vzal svůj život dobrovolně.
 
Jako poslední žijící člen SILVER A se musel Potůček neustále skrývat a své skrýše rychle měnit. 30. června objevilo Gestapo jeho úkryt v obci Končiny a přijelo ho zadržet. Odvážný Potůček však přesile dokázal po přestřelce utéci. Od té doby byl neustále štván a mnoho lidí jej ze strachu odmítalo schovat. Nakonec, dne 2. července 1942, zcela vyčerpaný usnul v lese mezi obcemi Trnová a Rosice, kde byl při probouzení zastřelen českým protektorátním četníkem Karlem Půlpánem.
 

Po válce byl Jiřímu Potůčkovi udělen Československý válečný kříž 1939 in memoriam a hodnost štábního kapitána in memoriam. 

 

Zdroj: KVH Tommy & Yankee o.s. Plzeň

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář