Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pouť ČsOL Kyjev – Bachmač – Sokolovo 2013

csol.jpg

V letošním roce si v březnu připomínáme 95. výročí odchodu našich legií z Ukrajiny  a s tím spojené boje u Bachmače a též 70. výročí prvního vystoupení našich jednotek v SSSR u Sokolova. 
Československá obec legionářská na počest těchto významných historických mezníků pořádá v rámci projektu Legie 100 vzpomínkovou pouť na místa bojů.
 

V letošním roce si v březnu připomínáme 95. výročí odchodu našich legií z Ukrajiny  a s tím spojené boje u Bachmače a též 70. výročí prvního vystoupení našich jednotek v SSSR u Sokolova. 

Československá obec legionářská na počest těchto významných historických mezníků pořádá v rámci projektu Legie 100 vzpomínkovou pouť na místa bojů.

Celá akce se skládá z několika menších akcí jejich vyvrcholením budou oslavy bojů u Sokolova dne 9.3.2013 v Sokolově. Jedná se o následující:

  1. Vojensko-historická rekonstrukce pochodu Charkov – Sokolovo. Skupina 140 účastníků ve dvou autobusech pod vedením Radima Chrásta, jejíž prioritou je absolvování rekonstrukce historického pochodu našich vojáků na frontu s účastí na doprovodných akcích.

  2. Pouť ČsOL Kyjev  –  Bachmač  - Sokolovo 2013. Skupina 40 členů ČsOL v autobusu MO, která navštíví památná místa spojená s boji našich vojáků v první a druhé světové válce.  Zájemci mají možnost se zúčastnit pochodů  a historické rekonstrukce.

  3. Návštěva veteránů pietní akce v Sokolově. Skupina veteránů s doprovodem, která poletí spolu s představiteli ČR, MO ČR a ČsOL na pietní akce do Sokolova.

 

Bližší informace o Pouti ČsOL Kyjev – Bachmač – Sokolovo 2013

 

Termín akce:

3. března 2013 až 10. března 2013

 

Trasa:

Praha - Brno – Olomouc – Krakov – Lvov – Rovno – Kyjev – Bachmač – Charkov – Zmijev – Sokolovo – Kyjev – Lvov - Krakov – Brno - Praha

 

Přeprava:

autobus MO ČR poskytnutý Československé obci legionářské.

 

Cíl:

Návštěva památných míst, účast na pietních akcích, dobrovolná účast na rekonstrukci historických pochodů Česnokovka - Bachmač (cca 8 km) a Charkov – Sokolovo (nočních 50 km) a možnost zapojit se v dobových uniformách do rekonstrukci bitvy u Sokolova 

 

Stručný plán akce:

Neděle 3.3. odjezd autobusu z Prahy ( v průběhu cesty se nebude zajíždět do měst pro další nástupy)
Pondělí 4.3. příjezd do Kyjeva ve večerních hodinách, ubytování v hostelu
Úterý 5.3. prohlídka Kyjeva, pietní akty, společná večeře s KVH Rudá hvězda, ubytování v hostelu
Středa 6.3. odjezd do Bachmače, pietní akty, pochod Česnokovka - Bachmač (cca 8 km), odjezd do Zmijeva , ubytování v rekreační centru (cca v 02.00 hod)
Čtvrtek 7.3. prohlídka muzeí a míst bojů v roce 1943 ( Zmijev, Taranovka, Arťuchovka, Sokolovo) společný večer s ukrajinskými KVH
Pátek 8.3. odjezd do Charkova, prohlídka města a pietní akty, odhalení desky a vernisáž výstavy
18:00 start nočního pochodu Charkov – Sokolovo ( 50 km), ostatní ubytování ve Znijevu
Sobota 9.3. pietní akty v Sokolovu, otevření muzea, rekonstrukce bitvy o Sokolovo, závěrečný raut odjezd do ČR
Neděle 10.3. příjezd do Prahy v pozdních nočních hodinách

Podmínky účasti:

  • členství v ČsOL

  • dobrý fyzický a zdravotní stav

  • platný cestovní pas

  • složení příspěvku 2.500,- Kč 

 

Zabezpečení akce:

ČsOL zabezpečuje dopravu účastníků, pojištění, ubytování (2 noci v Kyjevě, 3 noci ve Zmijevě), dvě společné večeře.  Každý z účastníků si zabezpečuje stravování během cesty a při prohlídkách měst. Každý obdrží pamětní minci Legie 100 a ukrajinský pamětní odznak

 

Ostatní:

zájemci, kteří absolvují pochod mohou získat pamětní odznak, který pro tuto akci nechává vyrábět Radim Chrást. Kdo bude mít zájem o obdržení této medaile, musí poslat závaznou objednávku a musí zaplatit výrobní náklady na zhotovení odznaku ve výši 300 Kč Radimu Chrástovi při nástupu do autobusu. 

 

Jednota při vojenském muzeu v Rokycanech:

Akce se účastní několik členů ČSOL, jednoty v Rokycanech kteří jsou zároveň členy Klubu vojenského muzea na demarkační linii. Členové na místě položí věnec jménem jednoty v Rokycanech a Klubu vojenského muzea. Rovněž bude přivezena prsť z bojiště u Sokolova a uložena v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gaston - Reportáž na IHNED.cz

http://dialog.ihned.cz/c1-59443510-po-stopach-bitvy-u-sokolova