Jdi na obsah Jdi na menu
 


100. výročí narození Jana Kubiše

kubis.jpg

Jan Kubiš se narodil před 100 lety, dne 24. června 1913, v obci Dolní Vilémovice. A jelikož v malé obci na svého slavného rodáka nezapomínají, chystá se u příležitosti jeho narozenin otevření rodného domu, který prošel důkladnou rekonstrukcí a byl doplněn o stálou expozici.
Před několika dny jsme si připomínali 71. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha. Oba atentátníci, rotmistři Josef Gabčík a Jan Kubiš, padli v boji o kostel v Resslově ulici v Praze.
 
Právě Jan Kubiš se narodil před 100 lety, dne 24. června 1913, v obci Dolní Vilémovice. A jelikož v malé obci na svého slavného rodáka nezapomínají, chystá se u příležitosti jeho narozenin otevření rodného domu, který prošel důkladnou rekonstrukcí a byl doplněn o stálou expozici.
 
Součástí slavnostního představení zrekonstruovaného rodného domu veřejnosti bude kromě jiného i vojenský tábor československého vojska ve Velké Británii s ukázkami výcviku, včetně speciálního kursu, kterým procházeli dobrovolníci pro zvláštní operace ve vlasti. Tuto část programu zajišťuje sdružení několika klubů vojenské historie pod názvem "Muži presidenta Beneše". (Snad i s naší účastí.) Hlavním organizátorem je KVH Rota Nazdar o.s.
 
Akce se koná dne 22. června 2013 v Dolních Vilémovicích.