Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní akt - Jan Kudlič

kudlic-jan.jpgNadace pozemního vojska AČR a Klub vojenského muzea na demarkační linii v Rokycanech pořádají dne 11. března 2018 v obci Mokrouše pietní akt k uctění památky majora in memoriam Jana KUDLIČE.

Pietní akt

Nadace pozemního vojska AČR a Klub vojenského muzea na demarkační linii v Rokycanech pořádají dne 11. března 2018 v obci Mokrouše pietní akt k uctění památky majora in memoriam Jana KUDLIČE.

Sobota 11.3.2018 v 10:00 hodin u pomníku padlých

  • příjezd kolony vojenských vozidel
  • slavnostní zahájení
  • vystoupení lidové muziky Rokytí
  • proslovy
  • položení věnců a kytic

 

 

Oficiální plakát

plakat_kudlic_03-2018.jpg

 

 

 

 

Jan Kudlič

kudlic-jan.jpg

Narodil se  14.10.1914 v Mokrouších, okres Rokycany (dnes okres Plzeň - město), v domě č.p. 40.

Jan Kudlič neměl lehké mládí. Otce ani nepoznal, padl v 1. světové válce a maminka Janovi zemřela, když mu bylo sedm let. Vychovávala ho babička. Vyučil se soustružníkem ve Škodových závodech v Plzni, avšak v době hospodářské krize ztratil místo. Přihlásil se dobrovolně do československé armády, kde nastoupil k protiletadlovému dělostřelectvu v Praze - Ruzyni. Absolvoval vojenskou akademii v Hranicích. V Ruzyni sloužil až do rozpuštění armády v březnu roku 1939. V červenci 1939 přešel hranice u Ostravy a s polským legionem se dostal do Sovětského svazu.

Jakmile se začal tvořit 1. československý samostatný polní prapor, přihlásil se v roce 1941 jako instruktor v Buzuluku. Zde byl povýšen z hodnosti poručíka na nadporučíka. Po vycvičení praporu odjel s jednotkou do Sokolova, kde se hrdinně účastnil bitvy o Sokolovo. V boji byl raněn do nohy, ale řídil útok své jednotky dále. Díky jeho odvaze bylo dobyto 16 opevněných domů, zničena 4 kulometná hnízda a tři německé tanky. Celé čtyři hodiny se nadporučík Kudlič a jeho vojáci drželi ve znovudobyté části Sokolova pod Charkovem.

Dne 10. března 1943 dostali vojáci rozkaz od podplukovníka Svobody zastavit delší útok na Sokolov. Hned druhý den byli všichni ranění včetně Jana Kudliče převáženi do nemocnice. Asi po 3 kilometrech jízdy se nad autem objevila dvě německá letadla. Napadla transport raněných a automobil doslova rozstřílela. Všichni byli na místě mrtvi, mezi nimi i Jan Kudlič.

Ministerstvo národní obrany udělilo nadporučíkovi Janu Kudličovi Československý válečný kříž 1939 za odvahu a statečnost a in memoriam byl povýšen do hodnosti majora. Na jeho rodný domek i na základní školu umístili občané pamětní desku.

Zdroj: http://www.mokrouse.cz/p/uplna-historie/61

 

Vyznamenání

  • Československý Válečný kříž in memoriam
  • Sovětský Řád rudého praporu in memoriam
  • Československá vojenská medaile Za zásluhy I. stupně in memoriam
  • Sokolovská pamětní medaile in memoriam
  • povýšen do hodnosti majora in memoriam