Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cihelna 2004

DEN SIL PODPORY A VÝCVIKU AČR

Sraz jsme měli v pátek 20. srpna v 16 hodin v muzeu. Přestože je Cihelna velká a známá akce, sešli jsme se pouze tři (Kaufi, Pepíček a já). Cesta proběhla v pohodě až na zácpu v Hradci Králové, kvůli které jsme do Králík dorazili až v 21 hodin.

DEN SIL PODPORY A VÝCVIKU AČR

Sraz jsme měli v pátek 20. srpna v 16 hodin v muzeu. Přestože je Cihelna velká a známá akce, sešli jsme se pouze tři (Kaufi, Pepíček a já). Cesta proběhla v pohodě až na zácpu v Hradci Králové, kvůli které jsme do Králík dorazili až v 21 hodin.

Tam už na nás čekal Milan. Ten přijel již ráno, zúčastnil se generálky, vyzvěděl vše potřebné a podržel nám místa ve stanu. Díky tomu jsme se mohli v klidu věnovat přípravě techniky, která byla do Králík převezena z předešlé akce v Opavě. V superbu jsme zjistili vybitou baterii a v OA 30 jsme museli vyměnit olej v motoru a svíčky. "Prostě věci, který se za tmy dělají úplně nejlíp…"  Nabití baterie jsme domluvili ve Vojenském muzeu Králíky na ráno a mohli jsme se jít ubytovat. Po večeři a velitelské poradě jsme navštívili polní hospodu. Byli jsme však unaveni, tak jsme dali jenom nějaké to pivo a šli spát poměrně brzy.

Ráno nás bylo možno spatřit svěží a do růžova vyspalé ( na rozdíl od předešlého týdne v Opavě ). Po snídani jsme vyfasovali munici, kulomet a vysílačku. První bojová ukázka začínala v 10:30.

Z propozic k Cihelně 2004: "Hodláme s Vaší pomocí opět předvést bojové scény s tématikou roku 1938. Jak už se stalo tradicí, půjde o bojovou ukázku rozdělenou do dvou odlišných bloků. V první části přiblížíme divákům skutečnou dramatickou atmosféru čs. pohraničí v roce 1938 - zásah jednotek čs. branné moci proti teroristickým bojůvkám SdFK. Na tuto část volně zobrazující historické skutečnosti naváže předvedení střetu mezi jednotkami německé Wehrmacht a čs. armádou na dobudované pevnostní linii. Jde o fikci - ztvárníme událost, ke které díky rozhodnutí politických představitelů Republiky československé nikdy nedošlo."

Od 11:30 do 13:30 probíhaly prezentace AČR, IZS a hostů. My jsme tedy měli čas na oběd a stačili jsme si i prohlédnout stánky. Ve 13:30 následovalo defilé historické techniky. V té se měli diváci opravdu na co dívat. Kromě jiného byly k vidění i tyto unikáty: obrněný automobil OA vz. 30, štábní automobil Škoda 903 Superb, lehký tank LT vz. 38, obrněný automobil Sd.Kfz.222, 2 pásové motocykly Sd.Kfz.2 "Kettenkrad" a jako zlatý hřeb střední kolopásový tahač Sd.Kfz.7. Ve 14:45 začínala druhá ukázka rámcově shodná s tou první. OA 30 i superb fungovaly v obou ukázkách bez problémů, takže jsme klubu ani muzeu neudělali ostudu.

Ještě večer se většina účastníků rozjela domů a mezi nimi i Milan, takže jsme zůstali opět 3. Po večeři jsme tedy zašli do hospody, kde jsme poseděli s místními. Spát se šlo asi ve 2 hodiny, alkohol se však i tentokrát konzumoval s rozumem.

Ráno v půl osmé jsme naložili superba a "óáčko" na odtahovku a vyslali je k domovu. My jsme si ještě udělali výlet za opevněním do Krkonoš.

Cílem naší cesty byla tvrz Stachelberg. Tvrz má dokončený pouze jeden objekt  ( T-St-S 73 ), ve kterém je umístěno muzeum a kterým je možno sestoupit do části podzemí. Tam jsme udělali "skupinové" foto. Dále jsme si prohlédli základové desky objektů T-St-S 71, T-St-S 72, T-St-S 74, 2 přilehlé pěchotní sruby T-S 81a a T-S 81b a několik "řopíků". Asi v 15 hodin jsme vyrazili k domovu.

Kolem dvacáté hodiny jsme dorazili do muzea, kde jsme akci zhodnotili jako vydařenou.

 

Pepa Beran

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář