Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum

Obrazek

Vojenské muzeum na demarkační linii bylo slavnostně otevřeno v rámci oslav Dne veteránů v Rokycanech 11.11.1997 tehdejším velitelem pozemního vojska generálem Jiřím Šedivým symbolicky v čase ukončení první světové války v 11 hodin 11 minut. Zakladatelem a provozovatelem muzea je Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s Armádou České republiky, Vojenským historickým ústavem AČR, Západočeským muzeem v Plzni a Městským úřadem v Rokycanech. Od počátku 90.let je hybnou silou celého dění sběratel vojenské techniky František Koch. Jeho sbírka se postupně rozrůstala o další a další techniku, přišli nadšení spolupracovníci a fandové. Na okraji Rokycan  se díky městskému úřadu a velení armády podařilo získat místo v bývalých kasárnách raketového pluku. V roce 1995 vznikla péčí čtyř zakladatelů Nadace pozemního vojska AČR. Postupně tak vzniklo největší nestátní vojenské muzeum v České republice, vystavující přes 170 kusů různé vojenské techniky, která je až na výjimky provozuschopná. Muzeum je zaměřeno na výzbroj, výstroj a techniku naší armády od roku 1918 do současnosti a na techniku a výzbroj armád, které ukončily druhou světovou válku na demarkační linii, jenž probíhala právě v okolí Rokycan.

 Obrazek

V centru muzea najde návštěvník budovu s vnitřní expozicí, která nám v jednotlivých místnostech představuje výstroj a výzbroj československé prvorepublikové armády včetně připomínky pohraničního opevnění, dále pak expozice armády fašistického Německa a spojeneckých armád Velké Británie, Spojených států a Sovětského svazu.

 

 

ObrazekPod krytým přístřeškem je vystavena kolová technika z období první republiky, z níž nejvzácnější je štábní automobil Škoda 903 Superb, četnický autokar Walter a replika obrněného automobilu Tatra vz.30. Technika z druhé světové války je zastoupena automobily ze všech bojišť a armád obou stran. Vedle sebe tak mimo jiné najdeme legendární Willys MB a Dodge s jejich ruským kolegou GAZem 67, slavného dělníka východní fronty nakladní automobil Studebaker US-6 a jeho protějšek ze západních bojišť GMC 353 CCKW, několik verzí standardních německých nákladních automobilů Opel Blitz, Mercedes či Phänomen Granit spolu s kořistní Pragou RN a Tatrou 57 K stojí vedle různých verzí Fordu Canada a či britského Bedfordu OXD. Dále pak expozice pokračuje představením nákladních a terénních vozů ČSLA značek Tatra, Praga, Zil, Ural, Gaz, Uaz nebo Kraz.

 

V dělostřeleckém parku pod širým nebem jsou protitanková děla, kanóny a houfnice Rudé armády a Wehrmachtu, které byly používány za druhé světové války a poté i v naší poválečné armádě včetně mnoha typů protiletadlových děl.

 

Obrazek

Pásovou techniku zahajuje řada legendárních sovětských tanků T-34/85 válečné i poválečné výroby. Následují samohybná děla SU-100, přestavba tanku T-34 na  těžký německý tank Pz.Kfz. VI Tiger, kolopásové transportéry OT-810 v několika verzích včetně přestavby na různé verze německých Sd.Kfz.251, vyprošťovací tanky VT-34, VT-55 a střední tank T-55AM2. Neméně početná je i kolekce obrněných transportérů z výzbroje ČSLA.

 

Historická vojenská technika ze sbírek Muzea na demarkační linii je každoročně vystavována na akci Den pozemního vojska - BAHNA, kde muzeum patří tradičně k hlavním  pořadatelům.

Více na stránkách muzea.

Obrazek  Muzeum na Facebooku


Kontaktní osoba:
František Koch
kochf@volny.cz
Volduchy 61
338 22 Volduchy
Fax: 371 728 344
Mobil: 603 528 875

 

Provozní doba muzea:  

1. května do 30. června úterý - neděle 9:00 - 17:00 hodin
1. července do 31. srpna denně 9:00 - 17:00 hodin
1. do 30. září sobota - neděle 9:00 - 17:00 hodin

 

Vstupné:

dospělí 190,- Kč
děti do 6 let zdarma
děti od 6 do 15 let, studenti 120,- Kč
senioři nad 65 let 120,- Kč
rodinné vstupné 450,- Kč
držitelé průkazů ZTP, ZTP-P zdarma
filmování a fotografování zdarma

 

Prohlídky s průvodcem pro organizované skupiny je nutné vždy objednat alespoň 14 dní předem: radka.vavrova@email.cz, mob. 736 119 461, nebo kochf@volny.cz, mob. 603 528 875

 

Přístupové trasy:

  • Po dálnici Praha – Plzeň EXIT 62 Rokycany výpadovka č. 183 směr Šťáhlavy – Starý Plzenec, za okrajem města Rokycany
  • Z nádraží autobusů a ČD cca 1.500 m jižním směrem za areálem kasáren, dále dle ukazatelů

 

Ukaž na mapě

 

Předpověď počasí:

Dlouhodobá předpověď počasí

 

Hlavní zakladatelé muzea:

  • Pozemní vojsko AČR
  • Západočeské muzeum v Plzni
  • Nadace pozemního vojska AČR