Jdi na obsah Jdi na menu
 


BYLI JSME A BUDEM!

ObrazekUkázky pořádá KVH Opava. Tématem je průřez vojenskou historií 1938 - 2007. Ukázky jsou dále pořádány za podpory Města Opavy, úřadu místní části Opava Milostovice, Armády České republiky, Klubu vojenské historie Deštné, Československé obce legionářské - Jednota Opava, Českého svazu bojovníků za svobodu a mnoha dalších subjektů.

Začátek akce je ve 12.00 hodin

místo: okolí pěchotního srubu OP-26 U Milostovic

 

Ukázky pořádá KVH Opava. Tématem je průřez vojenskou historií 1938 - 2007. Ukázky jsou dále pořádány za podpory Města Opavy, úřadu místní části Opava Milostovice, Armády České republiky, Klubu vojenské historie Deštné, Československé obce legionářské - Jednota Opava, Českého svazu bojovníků za svobodu a mnoha dalších subjektů.

Jde o zcela nový prostor, kde proběhne ukázka s využitím všech dosavadních zkušeností. Výhodou jsou blízká dostupnost restaurace a ubytování a taktéž velký prostor bojiště na ploše cca 300x 150 m. V tomto prostoru se uskutečnila historicky jedna z prvních takovýchto akcí typu "reenacment" v roce 1968, kdy zde proběhlo za součinnosti s ČSLA natáčení armádního cvičení Českou televizí a toto bylo vysíláno přímým přenosem.

 

Program:

1) Tradiční ukázka střetnutí předsunutých jednotek SOS s Freikorps Sudetenland

na tuto ukázku naváže bez přestávky volně pokračování v podobě fikce napadení opevněného prostoru jednotkami Wehrmachtu, budou zapojeny objekty opevnění OP26, LO 65, LO 57 , proběhne obrana objektů opevnění, včetně protiútoku polní armády ČSR.

plánovaná technika: v případě že vyjdou dohody s provozovateli techniky RND, 3x OT810,SDKFz222,OA 30, Stoewer, motocykly, cyklisté.

přestávka cca 30min

 

2) Ostravská operace 1945

střetnutí jednotek RA x WH v prostoru bývalého čs. opevnění

útok jednotek RA ze severovýchodu na týl OP26 a LO 65, kde jsou ukryti příslušníci WH

dobytí prostoru u OP26 RA, WH se stáhne za LO 65 a zde klade odpor, boj o objekt lehkého opevnění , vítězství RA za těžkých ztrát.

plánovaná technika: v případě kladné dohody s provozovateli

T34 až 2x, SD 100, OT 810 až 3x,Čapájev,SDKFz222,Stoewer a další.

přestávka cca 30minut

 

3) Dynamické ukázky jízd techniky Varšavské smlouvy + ČSLA spojeno s taktickou ukázkou cvičení "Štít 84"

plánovaná technika: viz předchozí + Gazy + OT64, BRDy apod.

uniformy - Jehličky, sa58, uk 59

 

4)prezentace současné AČR - dle výsledků jednání

BVP 1, T72, vrtulník, technika radioelektronického boje

Obrazek

 

Více informací na stránkách KVH Opava

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář