Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schwaderbach 1938

ObrazekDen s Policií České republiky

Akci pořádala 8.září 2007 Četnická pátrací stanice Praha již po druhé, tentokrát s podtitulem "Schwaderbach 1938 - boj o celnici". Ukázek se účastnila i technika z Muzea na demarkační linii v Rokycanech a členové našeho klubu.

Ve čtvrtek odpoledne jsme se sešli v muzeu, protože bylo zapotřebí připravit techniku, stan a pár dalších věcí. Nejprve jsme sundali Tatru OA vz. 30 z rampy. Motocykl ČZ-350 jsme naložili Pepovi na přívěs společně se stanem. Pak jsme připravovali zbraně, které byly potřeba do ukázky.

Den s Policií České republiky

Akci pořádala 8.září 2007 Četnická pátrací stanice Praha již po druhé, tentokrát s podtitulem "Schwaderbach 1938 - boj o celnici". Ukázek se účastnila i technika z Muzea na demarkační linii v Rokycanech a členové našeho klubu.

 

Ve čtvrtek odpoledne jsme se sešli v muzeu, protože bylo zapotřebí připravit techniku, stan a pár dalších věcí. Nejprve jsme sundali Tatru OA vz. 30 z rampy. Motocykl ČZ-350 jsme naložili Pepovi na přívěs společně se stanem. Pak jsme připravovali zbraně, které byly potřeba do ukázky.

 

V pátek v 16 hodin měl být odjezd z muzea. Čekalo se ale jako vždy na opozdilce. To ale nebyl jediný problém. Tomášův vlek nebrzdil a bylo potřeba dát to dohromady. Mezi tím přijeli opozdilci. Tomáš U. do poslední chvíle nevěděl jestli pojede, ale protože bylo málo lidí do ukázek rozhodl se, že vyrazí s námi. Další problém byl ale v tom, že neměl sbaleno. To už bylo 17 hodin... Nemohli jsme déle čekat - museli jsme ještě postavit v Krajkové stan. Tak jsme vyjeli. V Plzni na výpadovce na Karlovy Vary jsme potkali "Škodnou" a v ní Viléma. Přidal se k nám a jeli jsme směrem na Sokolov. Marcel volal z muzea, že pořád čeká na Tomáše U. (už měl sto chutí jet a nechat ho tam...). My už jsme byli u Sokolova a Marcel teprve vyjel. Přijeli jsme do Sokolova a najednou další telefon - Tomáš K. a sháněl se po nás. V Sokolově jsme na sebe navzájem počkali. Všichni jsme pak vyrazili dál a nechali jsme Viléma, aby jel jako první. Hned na okraji Krajkové zastavil a nevěděl kudy dál (to ale ovšem není poprvé...) Jeli jsme dál s tím, že se někoho zeptáme. Pak jsme uviděli stany a zkonstatovali jsme, že jsme asi na místě. Vilém se zeptal nějakého "Němce" kde si máme postavit stan. Němec se nabídl, že nám to ukáže a nasedl si k Vilémovi do auta. To ale nevěděl co dělá.  Přijeli jsme do tábora, kde jsme si postavili stan a složili techniku. Chvilku po nás přijel Marcel. Vystoupil z auta v ne zrovna nejlepší náladě, protože musel čekal skoro dvě hodiny na Tomáše U. To zamrzí. Šli jsme postavit stan a zaregistrovat se. Hned po registraci jsme si dali gulášek a pivko.

 

ObrazekV sobotu ráno jsme složili zbylou techniku (Škodu 903 Superb, Pragu AN, Waltera a Sd.Kfz 251/D-22). Při skládání "Hakla" mi podjela noha na podvalu a při pádu jsem si rozsekl oční koutek. Naštěstí mi byla poskytnuta odborná první pomoc. Složenou techniku jsme vystavili vedle našeho stanu i s klubovou nástěnkou. Civilní auta jsme zaparkovali vedle k plotu, aby nebyla moc vidět a nepřekážela při skládání techniky.

 

Odpoledne jsme připravovali zbraně a munici. Po napáskování zbraní jsme se domluvili, že já a Michal zůstaneme ve stanu a budeme hlídat zbraně a techniku a ostatní vyrazili na oběd. Pak jsme se vystřídali. K obědu byl guláš s chlebem a k tomu jsme dostali poukázku na 2 piva. Přišel čas se převléct do uniforem, řádně se ustrojit a přesunout se na seřadiště.

 

ObrazekVe 14 hodin začala první ukázka "Schwaderbach 1938 - boj o celnici", která rekonstruovala události v obci Bublava v roce 1938. Druhá ukázka "Západní Čechy 1945" začala v 15 hodin.

 

Po skončení ukázek jsme měli pár minut na klobásu s pivem, než začne nástup. Rozdělili jsme se na dvě skupiny. První skupina šla nakládat techniku, aby byla co nejdříve v Rokycanech. Druhá skupina šla na nástup. Po nástupu jsme naložili zbylou techniku. Technika odjela a my jsme také začali balit. Původně jsme tam měli být do neděle, ale bylo špatné počasí. Tak jsme rozhodli, že pojedeme domů. Sbalili jsme stan a naložili všechny věci. Rozloučili jsme se a pomalu vyrazili směrem do Rokycan. Večer jsme přijeli do muzea. Složili jsme techniku - některou jsme jen přeložili, protože se přesouvá na akci ŘOPík v Chomutově. Pak jsme ještě vyčistili zbraně a šli spát.

 

V neděli ráno, po příjezdu Tomáše, jsme nanosili zbraně do "zbrojáku". Pak jsme rozložili stan pod přístřešky, aby se po akci usušil. Když jsme všechno uklidili, tak jsme se vydali k domovům.

 

Akce byla ze strany pořadatelů dobře zorganizovaná a líbila se nám.

 

Pod lehkým nátlakem a s nepatrnou pomocí napsal David Kaufner.

 

Program akce (plakát) je ke stažení zde (ve formátu PDF).

 

Náhledy fotografií ze složky Schwaderbach 1938

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář