Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Potůček-Tolar

ObrazekJiž poněkolikáté byl náš klub přizván k účasti na vzpomínkovém aktu k výročí narození Jiřího Potůčka, alias Aloise Tolara v obci Břasy. Jiří Potůček ve Vranově (dnes Břasy) vyrůstal a byl radistou výsadkové skupiny Silver A.

(1919-1942)

ObrazekJiž poněkolikáté byl náš klub přizván k účasti na vzpomínkovém aktu k výročí narození Jiřího Potůčka, alias Aloise Tolara v obci Břasy. Jiří Potůček ve Vranově (dnes Břasy) vyrůstal a byl radistou výsadkové skupiny Silver A.

Z počátku to vypadalo, že bude ze strany klubu účast minimální, ale nakonec se nás sešlo 11 a s sebou jsme přivezli i 2 kusy historické techniky – motocykl ČZ 350 a nákladní automobil GMC 353 CCKW. Sraz byl v sobotu 12. července v půl jedné v muzeu a odjez byl naplánován na 13:30. Času jsme měli dostatek a tak po krátkých přípravách a s malým předstihem jsme vyrazili směr Břasy. Na místě už byly přípravy v plném proudu – zvukař zkoušel aparaturu, místostarosta Břas vše organizoval a pomalu se scházeli hosté. Náš klub byl (dá se říci již tradičně) požádán o položení věnců a zajištění čestné stráže u pamětní desky. Jelikož zbraně měli pouze Jarda Machek a David, připadla tato čestná úloha na ně. Z nás „zbylých“ jsme určili dvě dvojice, které měly za úkol položit věnce.

Krátce po čtrnácté hodině byl vzpomínkový akt zahájen projevem místostarosty obce Břasy panem Josefem Strakou a položením věnců a kytic k pamětní desce u domu, kde Jiří Potůček vyrůstal. Následovaly projevy dalších hostů, mezi nimiž byli zastupitelé a občané obce Břasy, pamětníci Jiřího Potůčka, zástupci Pardubicka, kde byl Jiří Potůček v roce 1942 zastřelen, zástupci Československé obce legionářské a mimo jiné i poslanec Václav Šlajs. V projevech byla připomenuta odvaha Jiřího Potůčka, ale i celé řady dalších lidí, kteří se podíleli během druhé světové války na odboji a mnohdy za to zaplatili vlastním životem... V závěru pan místostarosta nastínil vzpomenutí 90. výročí narození Jiřího Potůčka v příštím roce a plánované odhalení pomníku tohoto parašutisty a významného občana Břas. Po ukončení oficiální části se většina hostů přesunula do restaurace v Kříších, kde bylo připraveno občerstvení. Členové našeho klubu byli rovněž pozváni, čehož si velice vážíme. Kolem páté hodiny odpoledne byla ukončena i neformální část celého setkání.

Vzpomínkový akt byl velice dobře připraven a zorganizován. Účast našeho klubu je již tradicí, která dozajista potrvá i v následujících letech. Je potřeba významné okamžiky historie našeho národa stále připomínat a trvale mít na paměti hrdiny, bez kterých by náš národ a naše země nebyla tam, kde je dnes... Škoda jen, že věkový průměr hostů byl poměrně vysoký a že mezi mladými lidmi nejen není zájem o historii národa, ale velká část mladých lidí tuto historii bohužel ani nezná.

Gaston

P.S. I z našeho klubu někteří členové pouze rádi jezdí s technikou na „lukrativních“ akcích, ale když jde o akci vzpomínkovou, najednou jako by ani členy klubu nebyli...

 

Náhledy fotografií ze složky Jiří Potůček-Tolar

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kaufi - Hvězda dne :-)

http://rokycansky.denik.cz/multimedia/galerie/267435.html?section=1,91