Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odhalení sochy E. Beneše a návštěva památníku Lidice

ObrazekDne 24.5. pořádal klub návštěvu odhalení sochy E. Beneše a návštěvu památníku Lidice spojenou s uctěním památky vyhlazení obce Lidice a utrpení jejích občanů, kteří se dne 10. června 1942 stali obětí nacistického násilí.

ObrazekDne 24.května se v rodišti našeho bývalého prezidenta Dr. Edvarda Beneše odhalovala jeho socha za účasti prezidenta  České republiky Václava Klause. Této pietní akce se zúčastnili i zástupci našeho klubu, vedení ČsOL s Jednotou při Vojenském muzeu na demarkační linii v Rokycanech a veteráni druhé světové války.

Akce se mimo jiné zúčastnil příslušník 2.praporu Čs.obrněné brigády ve Velké Británii pplk v.v Ján Bačík,  předseda ČsOL MUDr. Pavel Budinský MBA, Ph.D, sokolové,  místní obyvatelstvo a členové jednoty ČsOL Mladá Boleslav, kteří v historických uniformách vojáků předválečné republiky stáli čestnou stráž u pomníku.

Důraz slavnostnímu odhalení dávala i přítomnost prezidenta ČR Václava Klause, který se ve svém projevu přihlásil k odkazu prezidenta Beneše a po ukončení slavnostního aktu se setkal s válečnými veterány a s vedením Československé obce legionářské.

ObrazekPo ukončení slavnostního aktu v Kožlanech se většina  zástupců klubu a jednoty vydala na návštěvu památníku Lidice spojenou s uctěním památky vyhlazení obce Lidice a utrpení jejích občanů, kteří se dne 10. června 1942 stali obětí nacistického násilí.  Pietní akty v Lidicích se konají vždy až zmíněného 10.června kdy však již vrcholí přípravy akci Den pozemního vojska  - BAHNA, zástupci klubu se nemohou účastnit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gaston - Fotografie

Fotografie z Kožlan i z Lidic jsou v externím fotoalbu na adrese http://kaufner.album.cz/pamatnik-lidice/.