Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čestný odznak štábního kapitána Václava Morávka

ObrazekV sobotu 11. září 2004 se uskutečnili v Kolíně Národní slavnost ke 100. výročí narození štábního kapitána Václava Morávka, kam jsme byli povoláni.

V sobotu 11. září 2004 se uskutečnili v Kolíně Národní slavnost ke 100. výročí narození štábního kapitána Václava Morávka, kam jsme byli povoláni.

Slavnost pořádala Armáda České republiky, město Kolín, Společnost Václava Morávka a další. Za resort Ministerstva obrany se jí zúčastnil ministr obrany České republiky Karel Kühnl.

Oficiální program začal v 10.00 hod odhalením pamětní desky na budově Obchodní akademie a vernisáží výstavy o životě Václava Morávka a jeho odbojové činnosti, kterou společně připravilo Okresní muzeum v Kolíně s pražským Vojenským historickým ústavem.

ObrazekOd 11.30 hodin se na Karlově náměstí v Kolíně uskutečnila slavnostní přehlídka jednotek aktivních záloh Armády České republiky včetně naší 1. tankové roty. Zasloužilým příslušníkům AZD byl udělen Čestný odznak štábního kapitána Václava Morávka za podíl na vytvoření aktivní zálohy dobrovolné AČR. Na celkovém počtu vyznamenaných se podílela naše tanková rota jednou třetinou. Tento odznak byl předán i dalším osobnostem na základě rozkazu náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Pavla Štefky. Mezi vyznamenanými byl i předseda Československé obce legionářské generálmajor Antonín Špaček a bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Jiří Šedivý, který poté, jako bývalý tankista, osobně, s úsměvem a slovy „tankisti nevyhynou“, dekoroval naší tankovou rotu.

Součástí programu slavnosti byla i bojová ukázka nasazení sil AČR při osvobozování rukojmích zadržovaných na fiktivním ostrově. Do akce se mimo jiné zapojili armádní potápěči, výsadek na rychlých plavidlech a vrtulník W-3A Sokol. Hold hrdinovi protifašistického odboje štábnímu kapitánovi Morávkovi, in memoriam podplukovníkovi, byl vzdán i přeletem bojových letounů.

 

Čestný odznak štábního kapitána Václava Morávka za podíl na vytvoření aktivní zálohy dobrovolné AČR obdrželi tito členové našeho klubu:

Brzobohatý Miroslav

Candrák Pavel

Forman Jiří ml.

Jasan František

Kaufner Jiří

Koch Tomáš

Knopf Jiří

Mojžíš Milan

Řezníček Jiří

Řezníček Karel

Skala Josef

Strasser Jan

 

 

Kdo byl štábní kapitán Václav Morávek

ObrazekŠtábní kapitán Václav Morávek se narodil 8. srpna 1904 v Kolíně.

Po absolvování základní školní docházky a gymnázia v Kolíně, kde maturoval v roce 1923, zahájil studium Vojenské akademie v Hranicích na Moravě.

Po okupaci Československa v březnu 1939 a následné demobilizaci československé armády byl štábní kapitán Václav Morávek přidělen k tehdejšímu Pracovnímu úřadu v Kolíně jako úředník. Vlastenecké cítění přivedlo Václava Morávka záhy do řad ilegálního protinacistického odboje. Spolu s podplukovníkem Josefem Balabánem a majorem Josefem Mašínem vytvořili zpravodajskou skupinu, napojenou na ilegální organizaci Obrana národa, která vešla do historie československého odboje proti fašismu jako skupina "Tří králů".

Kromě shromažďování zbraní, výroby výbušnin, zajišťování emigrace a vydávání ilegálních tiskovin byly nejdůležitějšími akcemi skupiny "Tří králů" dva pumové atentáty provedené v Berlíně. První výbuch postihl v lednu 1941 budovu říšského ministerstva letectví a policejního ředitelství a druhý útok byl proveden v únoru 1941 na Anhaltském nádraží. Cílem měl být salónní vlak říšského vedoucího SS Heinricha Himmlera. Časovaná nálož vybuchla podle plánu, avšak Himmlerův vlak se opozdil na trati. Nejvýznamnější činností skupiny "Tří králů" a jmenovitě pak Václava Morávka, bylo navázání a udržování styků mezi agentem A 54 Paulem Thümmelem a exilovou čs. zpravodajskou ústřednou v Londýně. Tento kontakt navázaný v červnu 1940 udržoval Václav Morávek až do své smrti v březnu 1942. Zprávy předával Václav Morávek do Anglie prostřednictvím vysílaček domácího odboje a posléze i vysílačkami parašutistů dopravených sem i pro tento účel z Anglie. Pro československou exilovou vládu v Londýně měly zprávy zásadní význam.

ObrazekV dubnu 1941 padl do léčky nastražené gestapem Josef Balabán a začátkem května téhož roku byla prozrazena ilegální vysílačka v Hodkovičkách. Následně 13. května 1941 Václav Morávek společně s telegrafistou Stanislavem Peltánem unikl fašistům. Při této akci byl však zatčen a uvězněn Josef Mašín. Dne 21. března 1942 byl v Praze během ilegální schůzky zatčen další Morávkův spolupracovník Václav Řehák. Když ho gestapo odvádělo do policejního vozu, Václav Morávek zahájil střelbu a v přestřelce byl několikrát zasažen. Ač byl zraněný, podařilo se mu doběhnout do parku před Prašným mostem v Praze 6, kde vyčerpán zvolil před zatčením dobrovolnou smrt.

Po roce 1989 byl Václav Morávek povýšen in memoriam do hodnosti podplukovníka a v roce 1992 mu prezident republiky Václav Havel udělil Řád M. R. Štefánika II. třídy.

 

Jiří Kaufner
Zdroj: www.army.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář