Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tatra 805 Mozek

Obrazek

Majitel Kaufi
Druh vozidla lehké terénní nákladní 1,5t - výpočetní středisko
Rok výroby 1960
Země původu ČSR
Výrobce Tatra Kopřivnice, AZNP Mladá Boleslav a ZVIL Plzeň 
Vyráběno v letech 1952-1960
Osádka 3

Majitel Kaufi
Druh vozidla lehké terénní nákladní 1,5t - výpočetní středisko
Rok výroby 1960
Země původu ČSR
Výrobce Tatra Kopřivnice, AZNP Mladá Boleslav a ZVIL Plzeň  (Škoda Plzeň)
Vyráběno v letech 1952-1960
Osádka 3
Motor
Typ Tatra 603-A, vidlicový, čtyřdobý, zážehový, vzduchem chlazený
Počet válců 8
Rozvod OHV
Zdvihový objem (cm 3 ) 2545
Výkon (kW), (k) 55, (75)
Palivová soustava
Objem paliva (l) 100 l + 60 l v kanystrech
Podvozek
Pohon 4x2/4x4
Převodové ústrojí 4+1/8+2
Brzdy kapalinové
Výkony a hmotnosti
Max. rychlost (km/h) 78
Max. stoupavost (%) 69
Pohot. hmotnost (kg) 2750 kg
Celková hmotnost (bojová hmotnost) (kg) 4450 kg 
Spotřeba paliva (l/100km) 24
Výzbroj
Výzbroj a vezená zásoba munice  

Poznámka

Jedná se o typický Tatrovácký podvozek s páteřovou nosnou rourou a s nezávislým zavěšením s kyvnými poloosami, které zajišťují vynikájící jízdní vlastnosti v terénu. Existovalo mnoho typů vojenských i nevojenských nástaveb i na export. Vyrobilo se celkem 13624 kusů všech typů.

V roce 1952 byla výroba postupně přesunuta do AZNP Mladá Boleslav. V roce 1955 byla dále výroba přesunuta do ZVIL Plzeň (dříve i později Škoda Plzeň).  

Vyhodnocovací vůz MST II
(na protokolech je též označován jako OZ 810 50-51, ale nevím zda se to netýká pouze mého kusu)

 

Skládá se z:
- protiletadlový počítač EUZ II pro 57 mm PLK čs (MOZEK II)
- automatický stolek k řízení palby STOPA
- telefonní zařízení TZ 57
- terénní skříňový automobil T-805 se sníženou karosérií 1,5 t

 

Můj kus je výr. číslo: 61 503 0548. Do armády byl přijat: 31.7.1961
Dodavatel udává záruku 1 rok při provozu u útvaru a 2 roky při nepřetržitém skladování. Dále dokumentace pojednává o konzervaci do NZ, o dekonzervaci a o podmínkách záruky.

Veškerá dokumentace, z které jsem vycházel, byla zpracována v červenci 1961 jako TAJNÁ a dne 30.3.1963 odtajněna a ponechána pouze pro služební účely (tak to nevím jak je to sní dnes).

 

Účel a použití zařízení STOPA
(automatický stolek pro řízení palby)

ObrazekPřepočítávač s automatickým zápisem – STOPA - udává plynule, na základě střeleckého radiolokátoru, topografickou dálku a výšku cíle. Současně zaznamenává na transparentní papír dráhu letícího cíle, promítnutou do topografické roviny.
Začlenění zařízení do baterie PLK a radiolokátoru SON bylo provedeno 24žilovými přenosovými kabely. Z radiolokátoru byly selsynovým přenosem plynule přenášeny vstupní prvky, udávající polohu objektu v prostoru. Z baterie PLK dostávala Stopa stejným způsobem údaje o časování střely, což umožňovalo veliteli rozhodnout o zahájení účinné palby. ObrazekVýpočet časování prováděly vyhodnocovací přístroje PUAZO 4 (mechanický analogový počítač) nebo PL počítač M2 (elektronický analogový počítač, též MOZEK). Jestliže pracovala Stopa v rámci baterie 57 mm PLK, přenos časování odpadal, protože se střelba prováděla nárazovým střelivem (což si trochu protiřečí se zbytkem dokumentace). V případě, že stopa byla umístněna ve voze společně s PL počítačem M2, dostává časování přímo od počítače M2 (případ T805 Mozek). Dále byla Stopa propojena s jednotlivými složkami PLK telefonickým a signalizačním vedením, za účelem informování velitele o zachycení cíle a připravenosti k palbě.

ObrazekZařízení Stopa bylo zhotoveno v polním provedení. Bylo otřesuvzdorné, prachotěsné a schopné činnosti rozmezí teplot –15° C do +45° C. Toto tepelné rozpětí zajišťovalo elektrické vytápění a naopak výkonné chlazení.

K zařízení Stopa patřila umaplexová deska s kilometrovou sítí v kovovém pouzdře, transportní bedna s náhradními díly a kabelové bubny se síťovými a přenosovými kabely.

 

Zařízení MOZEK II, bal. 57
(elektronický analogový počítač)

Co se týče tohoto zařízení mám dokumentaci pouze schémata zapojení, soupisy součástek, odstraňování závad a o kalibracích, zkouškách a opravách ve VOZ Uherský Brod. Dále vlastním: Záznamník o kontrole šumu přesných spirálových potenciometrů počítače EUZ II.

 

Telefonní zařízení TZ 57
Souprava telefonního zařízení pro baterie 57 mm PLK vz. čs sloužila veliteli baterie ke spojení se všemi součástmi baterie a obsluhou.Umožňovala tak velení a řízení palby v různých podmínkách boje.
Zaručovala dostatečně hlasité a srozumitelné předávání rozkazů.

Obrazek

 

Dokumentace Tatra

 

Náhledy fotografií ze složky Tatra 805 Mozek

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kaufi - Počet...

No tahle je moje, druhá je v Lešanech v muzeu,třetí byla nedávno na prodej na internetu, čtvrtou jsem viděl na fotkách (http://www.volny.cz/t805/tatra.htm), no a někde jetště určitě nějaká bude. Tak bych typoval 5 nebo 6 kusů. Kolik jich bylo vyrobeno nevím...

zdeně - Re: Počet...

Frantisek - Konstrukter motoru

Diky za uzitecne udaje a na oplatku foto a informace o konstrukteru motoru:http://www.flickr.com/photos/29725182@N07/7452421036/in/photostream

tomáš805 - potřebujem poradit-nevíme jak dál...

ahojvšem.. prosíme vás o pomoc .máme rozebraný diferenciál u TATRY-805.. JSME VE SLEPÉ ULIČCE.. POKUD NEKDO-NEKDY SPRAVOVAL-NEBO VÍ JAK SPRAVIT TENTO DIFERENCIÁL TAK MI PROSÍM NAPIŠTE NA > TOMBOBSKALA@SEZNAM.CZ PŘEDEM MOC DĚKUJU.. PŘES IMAIL BYCH ŘEKL BLYŽŠÍ INFORMACE S ČÍM SI NEVÍME RADY... DÍKY ;) MOC

Petr - re : Počet

Pro , Kaufi . Děkuji Vám za odpověd a omlouvám se dlouhou odmlku. Vlastním také jeden Mozek r.v. 1956 (bez vybavení skříně) . Není sice v zdaleka v tak výborném stavu jak ten Váš, ale snad jednou bude..

S pozdravem Petr

S pozdravem Petr

Petr - Tatra 805 Mozek

Rád bych se Vás zeptal,jestli víte kolik T-805 Mozek bylo vyrobeno ? Případně kolik se jich zhruba dochovalo dodnes?
Rád bych Vám poděkoval za skvělé stránky a možnost stažení manuálů např. k T-805.

S pozdravem Petr

Zbyněk Śtursa - Poděkování

Děkuji za nahlédnutí do této příručky.Doufám, že po jejím nalezení kolega opraví závadu na diferenciálu.