Jdi na obsah Jdi na menu
 


Československá armáda 1938

Výstrojní standard klubu pro československou armádu z období první republiky (1938).

article preview

Čs. uniforma pro mužstvo, 1938

Československá armáda, Pluk útočné vozby 1 (1935 - 1938).

Pluk útočné vozby 1, PÚV-1
Velitelství pluku útočné vozby vzniklo 15. září 1935. Nacházelo se v Milovicích, podléhalo velitelství Brigády útočné vozby (1935-1937), od 1. října 1937 velitelství Druhého sboru (1935-1938) a od 15. září 1938 velitelství První motorisované brigády (1938). Pluk 15. září 1935 převzal od svého předchůdce jezdeckou standartu. Velitelství pluku útočné vozby se od 24. září 1938 podílelo na výstavbě polních jednotek mobilizačního útvaru 269.

PÚV-1 v Milovicích měl v roce 1936 dva prapory. První sestával z roty motocyklistů a dvou rot tančíků a obrněných automobilů, druhý ze čtyř rot tanků. PÚV-1 měl také rotu obrněných vaků a dvě nové roty kanonů proti útočné vozbě (KPÚV). V roce 1937 měl PÚV-1 již čtyři prapory. První ve stejném složení jako v roce 1936, druhý a třetí každý se třemi rotami tanků a čtvrtý se čtyřmi rotami kanonů proti útočné vozbě (KPÚV).

 

bluza_vz_30.jpg

Blůza vzor 30

Blůza novějšího střihu z třicátých let má viditelné zapínání na 22 mm knoflíky s meči. Nárameníky jsou standardně skládané s nárameníčkem.

Odkazy:

kalhoty_vz_21.jpg

Kalhoty vzor 21

Kalhoty vz. 21 k vlněné blůze vz. 21 nebo vz. 30. Límec kalhot je opatřen knoflíky pro upnutí šlí.

Odkazy:

lodicka_vz_21.jpg

Vlněná lodička vzor 21

Šitá čepice z 100% vlněného materiálu. Rozměry a střih čepice přesně podle předpisu a originální předlohy. Polní čepice je opatřena replikou mořeného odznaku pro mužstvo.

Odkazy:

opasek.jpg

Opasek pro mužstvo a poddůstojníky

Opasek kožený pro mužstvo. Přezka není součástí.

Odkazy:

prezka.jpg

Přezka kovová

Replika československé přezky na opasek. Patinováno.

Zde na výběr moc není. Poměrně často lze narazit na originály na různých inzertních serverech...

Odkazy:

boty_vz_28.jpg

Boty vzor 28

Ručně vyráběné vojenské střevíce vz. 28. Svršek je šitý rubem nahoru, je opatřen osmi průvleky na tkanice. Podešev z kruponu, sešívaná, flokovaná dřevěnými kolíky a okovaná železnými hřeby, pata opatřena podkůvkou. V surové přírodní barvě.

Odkazy:

ovinovacky.jpg

Ovinovačky vzor 24

Ovinovačky jsou vyhotoveny z akrylového úpletu barveného na zakázku k barvě kalhot vz. 21. Úplet je vyhotoven v původních rozměrech. Stuha se sponou na obepnutí lýtka v délce 44 cm.

Odkazy:

prilba_vz_32.jpg

Přilba vzor 32

Přilba vz. 32 se skládá z těla přílby, z polštářků a z podbradníku. Tělo přilby je lisováno z pancéřového, 1 mm tlustého plechu, je vně a uvnitř pískováním zdrsněno a natřeno nelesklou barvou khaki. Na vnitřní stěnu přilby jsou připevněny polštářky a podbradník.

Někdy se podaří originální přilbu sehnat na inzerát, většinou jsou ale dostupné poválečné hasičské přilby - ty je nutné upravit do prvorepublikové podoby...


Odkazy:

 

 

U všech výstrojních součástí jsou uvedeny odkazy na různé výrobce (prodejce). Cena i kvalita se mírně odlišuje, ale všechny uniformy i doplňky by měly být v dostatečné kvalitě pro potřeby historických ukázek.

 

Výrobci / prodejci

 

UNIPREX Trade s.r.o.

  • http://www.uniprex.cz/
  • Připravují zcela nový e-shop a katalog s množstvím nového zboží služeb. Do té doby je možné objednávat pouze při osobní návštěvě, telefonicky nebo přes e-mail...

 

PANTHER-STORE

  • https://www.panther-shop.cz/
  • Společnost se zaměřuje na výrobu replik historických uniforem z období první a druhé světové války. Cílem je nabídnout co nejširší sortiment uniforem a maskovacích doplňků. Hlavním krédem je dodávat co nejkvalitnější výrobky. Soustředí se na zakázkovou výrobu.

 

REENACTOR.cz

  • https://reenactor.cz/
  • Největší armyshop svého druhu v ČR i na Slovensku.
  • Specializuje se na různá vojensko-historická období.

 

WPG CENTRAL EUROPE

 

Brašnářství Chára a Duchoň

  • http://slavonicebunkry.eu/brasnarstvi/
  • Zakázková výroba replik součástek výstroje čs. armády, četnictva a finanční stráže nejenom z kůže.
  • Firma byla obnovena v roce 1997. Brašnařství Chára a Duchoň navazuje na výrobu obuvníka Josefa Cháry z Českých Budějovic